Generațiile viitoare, puse la plată? Românii, băgați la datorii: se ajunge până la 5.000 de euro de om
Datoria publică a României a crescut vertiginos în 2020, odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus. Iar efectele pot fi devastatoare pe viitor, în condițiile în care, calculată per capita, datoria statului trece de 5.000 de euro/cetățean român.
Guvernul nu prea a avut loc de întors anul acesta din cauza pandemiei de coronavirus și s-a împrumutat masiv. Statul are nevoie să acopere deficitele bugetare, și așa în urcare, astfel că datoria nominală a crescut constant. În total, datoria publică a statului va crește anul acesta la peste 46%, un nivel considerat periculos.
Anul trecut, spre exemplu, era undeva la 35,2%.
În acest context, Comisia Europeană avertizează că statul român nu va putea ține sub control îndatorarea în 2021.
Cum a adus statul o „povară” de peste 5.000 de euro pentru fiecare român
Calculată ca pondere în PIB rezultă că datoria totală a statului crește anul acesta la 5.027 de euro în numele fiecărui român, față de 4.023 de euro anul trecut și 2.933 de euro în anul 2014. Cu împrumuturile pe care Comisia estimează că statul le va lua în 2021, datoria ce revine fiecărui român va ajunge la 6.341 de euro.
De precizat, însă, că e vorba de estimări și că aceste calcule se pot schimba oricând. Statul are și date scadente pentru achitarea împrumuturilor. Anul acesta, spre exemplu, chiar în luna septembrie, Guvernul trebuie să înapoieze aproximativ 2 miliarde de euro, bani împrumutați în urmă cu șapte ani de Guvernl de la acea vreme.
Practic, ce face acum statul român e să rostogolească datoriile, ceea ce, pe termen lung, va produce dezechilibre majore. Mai ales că nivelul de colectare și capacitatea de a aduce venituri la stat sunt mici. Statul român are venituri mici comparativ cu alte țări membre UE, estimarea pentru acest an fiind de circa 32%, comparativ cu o medie europeană de peste 46%.
Iar lucrurile s-au agravat anul acesta.
Pandemia de coronavirus a forțat statul român să se împrumute cu sume record. În luna mai, spre exemplu, Guvernul și-a doborât propriul record și a luat 4,9 miliarde de euro. Astfel, totalul împrumuturilor pentru primele cinci luni ale anului urcase la 62,2 miliarde de lei, ușor mai mult de jumătate din necesarul brut de finanțare stabilit de Guvern pentru întreg anul 2020.